Výsledky výstav

Klubová výstava - Skalica 6. 5. 2006
posudzovala Monika Blaha (Rakúsko)

V Skalici nás privítalo celkom príjemné prostredie s dostatkom priestoru na prebehnutie psov, s čerstvou vodou v potoku a napriek predpovediam aj priaznivým počasím. Organizátori opäť zvolili posudzovanie spôsobom: "prvé kolo" a "finále", do ktorého z každej triedy postupovali najlepší štyria. Najviac boli obsadené triedy otvorené (po 10 prihlásených) a potom trieda mladých suky - 9 prihlásených. Pri takomto počte je už postup do finále úspechom, nehovoriac o tom, že nemeckí a rakúski rozhodcovia len veľmi poskromne udeľujú v triede mladých známku výborná.

Trošku teda predbehnem a pochválim nás, že celá naša výprava postúpila do finále so známkami výborná. 

Posudzovanie v prvom kole prebiehalo vcelku korektne a precízne. Pani rozhodkyňa si však nerobila k jednotlivým psom žiadne poznámky, ako to býva zvykom a tak vo finále už nevedela komu čo vytkla a poradie na prvých 4 miestach určila viac menej len podľa pohybu psa. Najväčší kiks sa jej podaril, keď psa s VD chcela dať v poradí pred psa so známkou výborný.

Podobný prešľap sa jej podľa mňa podaril aj v triede pracovnej - suky, kde blonďatej suke vytkla oveľa viac nedostatkov a nespokojná bola predovšetkým s prácou predných končatín v pohybe, ale vo finále ju potom uprednostnila a našej Afrika udelila 2. miesto s argumentom, že má smutný pohľad. Rozdiel v kvalite je markantný aj na týchto fotografiách (línia chrbta, kvalita predhrudia). Naša Afrika má titulov už nadmieru dosť a tak jeden CAC hore-dole, ale keď už prehrať, tak aspoň s kvalitným súperom.

  V1, CAC V2, res. CAC


V triede mladých z prihlásených 9 sučiek nakoniec nastúpilo len 7, z toho 6 x bola udelená známka výborná a raz dobrá. Cortina
Corálka
Postup oboch našich slečien - Corálky a Cortiny do finále nás nesmierne potešil a tak celá výstava sa pre nás začala optimisticky. Konkurencia je na výstavách z roka na rok väčšia, hovawarti sú čoraz krajší a vyrovnanejší a tak hodnotenie "výborný" na klubovke je samo osebe známkou kvality aj bez výsledného získaného umiestnenia. Vo finále sa naše slečny predviedli pekne, ale aj tak na titul CAJC nedosiahli. Cortina získala výsledné ocenenie V3 a Corálka hneď za ňou V4. Svoju nespokojnosť dala zjavne najavo tým, že sa vedľa tabuľky s číslom 4 vycikala. Cortina bola spokojná minimálne s tým, že Corálke vrátila "porážku" z výstavy v Nitre a tak sú si teraz kvit.

 

Úvodné koliečko Čakanie na posúdenie pred rozhodkyňou Vo výstavnom postojiBeh o postup do finále Aké bude finálové poradie? Vzájomná gratulácia

Posudok Cortina: (V3)
11 mes. čsz suka s výbornou hlavou, dobrej mohutnosti, stredne hnedé oko, nožnicový zhryz, korektné znaky, dobrá pigmentácia, dobrá horná línia, dobré kríže, dobrá šírka a hĺbka hrudníka, dobre zauhlená, korektná v pohybe, dobrá kvalita srsti.

 

 

Coral Sea Kráľovská stráž

Posudok Corálka: (V4)
10 mes. suka dobrej substancie, dobrá hlava, stredne hnedé oko, nožnicový zhryz, dobrá pigmentácia, dobrá línia krku a chrbta, dobrá šírka a hĺbka hrudníka, korektné kríže, výborné zaúhlenie, pevné kosti, dobré zosvetlenie a. farba srsti, dobrý pohyb.

 

 


Napriek tomu, že Afrika je už 5 násobná šampiónka a na účasť v triede šampiónov tak má plné právo, dali sme prednosť prezentácii jej pracovných schopností, keďže zložené skúšky z výkonu ju oprávňujú na účasť v triede pracovnej. Možno to aj iných hovawarťákov bude motivovať k tomu, aby so psom pracovali, veď pes môže byť nielen pekný, ale aj šikovný. Bude niečo pravdy na tom, čo hovoria kolegovia majúci pracovných psov: že pes zvyknutý pracovať, sa na výstave nudí a nepredvedie sa tak, ako by mohol, keby sa mu chcelo. Určite by to potvrdil každý, kto by Afriku videl bežať na povel "Revír!". To je iná delová guľa. Ale keď sa má bežať vo výstavnom kruhu, ťapká sa ako lemra a popri nej aj panička s nadváhou vyzerá ako lámač bežeckých rekordov. V hodnotení sa táto jej lenivosť prejavila konštatovaním, že by mohla mať pevnejší chrbát.

Posudok Afrika: (V2, res. CAC)
Suka dobrej mohutnosti a veľkosti, dobrá hlava, stredne hnedé oko, nožnicový zhryz, dobrá pigmentácia, dobrá línia krku a chrbta, široké kríže, dobrá šírka a hĺbka hrudníka, v pohybe dobrý výkon zadných končatín, výborne osrstená, mohla by mať pevnejší chrbát.


Gaiuška sa v triede veteránov stretla so svojou sesternicou Blondy. Obe sú to dostatočne veľké a mohutné suky, veľmi podobné, aj keď vo výraze hlavy odlišné. Vďaka výtržníctvu s Cortinou je Gaika stále v dobrej kondícii a veľmi sa rada sa predvádza. Hlavne, keď zbadá niekoho s fotoaparátom. To je z nej hneď hotová modelka. Šteniatka už síce mať nebude, ale veríme, že jej kvality sa vďaka jej synom v chove hovawartov zachovajú. 
Najbližšie plánujeme šteniatka práve zo spojenia Afriky a Gainho syna Bostona.

Agaia Victoria Brunensis Zľava: Blondy a Gaia

Posudok Gaika: (V2)
8,5 ročná, dobre mohutná suka, dobrá hlava, stredne tmavé oko, nožnicový zhryz, dobrá línia krku a chrbta, dobrá šírka a hĺbka hrudníka, v pohybe, výborne zauhlená, dobre zosvetlená, výborný pohyb. 


Suma sumárum to bola úspešná výstava. Z jednej strany vzaté, všetky "dievky" boli výborné a postúpili do finále. Z druhej strany vzaté sa Corálke nepáčilo, že bola vo finále posledná, ale to už stihla zabudnúť, že za ňou zostali ešte tri jej konkurentky. A keď to zoberieme ešte z tretej strany, tak okrem Afriky boli Cortina, Coralka a Gaika najúspešnejšie slovenské sučky vo svojich triedach.

Celkové výsledky sú na klubovej stránke

naspäť na výstavy