Fotoalbum - Norimberg 2012

  

Do Norimbergu nás zaviedla cesta 2.1.2012, keď sme sa vracali z návštevy u Csandra von Wackerbarth - otca našich práve plánovaných šteniatok z vrhu "J".

Z domu ku Csandrovi sme prešli asi 1000 km. Krytie sa krásne podarilo hneď na Nový rok. Na druhý deň - 2. januára ráno si to Cortina s Csandrom ešte zopakovali a vydali sme sa na cestu domov. Keď už sme boli tak ďaleko, povedali sme si, že by bola škoda len tak bezhlavo prejsť zase 1000 km nazad. Počasie bolo prijateľné a tak sme rozmýšľali, kde sa pôjdeme po ceste domov pozrieť. Najrozumnejšie bolo vybrať miesta, ktoré sú od nás z domu najďalej. Predsa by sme nešli do Viedne keď tam si môžeme odskočiť hocikedy.

A tak sa plán spiatočnej cesty zrodil veľmi rýchlo. Popoludnie 2.januára strávime v Norimbergu, ktorý je od Heiligenstadtu vzdialený len cca 65 km, večer sa prepravíme do Passau, tam prespíme, ráno sa potúlame po meste a pôjdeme domov, pričom cestou ešte navštívime nášho odchovanca Cardiffa Kráľovská stráž. Plány sa podarili. Samostnaný album má návšteva Passau, aktuálne fotky sú v Cardiffovom vlastnom albume a reportáž z Norimbergu môžete čítať tu ďalej, 

Obe tie mestá sú krásne, človek by tam pokojne mohol stráviť nielen jeden deň, my sme sa však museli prispôsobiť tomu, že Cortinka bola čerstvo nakrytá a potrebovala skôr kľud, než celodenné naháňačky za kultúrnymi a historickými pamiatkami. A tak sme absolvovali len taký light výlet.

Norimberg je centrum Bavorska a zároveň po Mníchove druhé najväčšie mesto tejto časti. Preteká ním rieka Pegnitz.

V Norimbergu sa oplatí všeličo navštíviť a vidieť. My sme sa vybrali na kráľovský hrad a odtiaľ do centra mesta.

 

V Norimbergu sa nachádza najväčšie nemecké múzeum umenia Germanisches Nationalmuseum, norimberská Hirsvogel Hall je najväčšou ukážkou renesancie a navštíviť môžete jedinečné Múzeum hračiek alebo najstaršie múzeum železnice Railway Museum.

Čudne až strašidelne pôsobí Fontána smrti - veľká fontánu s výjavmi kostlivcov a zvierat trhajúcich mäso. Strieka v premyslených intervaloch, no teraz v zime bola vypnutá.

Mesto je zaujímavé aj tým, že má niekoľko kanálov ako v Benátkach.

Pohľad na miesta ktoré sme navštívili, ale fotené v krajšom počasí.

 

 

Pre nás je najväčšou zaujímavosťou súvislosť Norimbergu a hovawartov. Ak by sme niekomu dali hádanku: "Ako súvisí Norimberg s hovawartom?", mohol by vtipne odpovedať, že tým, že ho navštívila Cortina. Podstatne významnejšou udalosť však je fakt, že v Norimbergu sa narodil, žil aj zomrel známy umelec Albrecht Dürer. Zdá sa vám to meno povedomé?

Albrecht Dürer (* 21. máj 1471, Norimberg – † 6. apríl 1528, Norimberg) bol nemecký maliar, grafik, rezbár, rytec a matematik. Vo svojich dielach dokonale spája renesančné túžby po umeleckých pravidlách a stredovekú záľubu v tajomne. Je autorom diela "Rytier, smrť a diabol" z roku 1513, ktoré sa považuje za jedno z prvých, kde je zobrazený hovawart starých čias.

 

Opakom odstrašujúcej fontány smrti je  „krásna fontána“ Schöner Brunnen. Tá je so svojimi 19 metrami dominantou námestia už viac než 600 rokov. Jej zlaté telo sa leskne aj keď na neho nedopadajú slnečné lúče a neobíde ho nik, kto do Norimbergu zavíta. Dotyk zlatého prsteňa, ktorý treba tri krát otočiť vraj dokáže plniť želania. Túto múdrosť sme si prečítali až doma, takže zlatého prsteňa sme sa nedotkli, aj keď sme pri tom viacerých návštevníkov pozorovali. Dalo sa predpokladať, že otočenie prsteňom má dotyčnému niečo splniť, ale čo keby to bolo niečo, po čom netúžime? Ani so želaniami sa riskovať neoplatí. Možno vďaka tomu budeme mať dôvod ísť do Norimbergu niekedy nabudúce. 

 

 

A kto má pocit, že o Norimbergu už počul, ale bolo to v súvislosti s niečím úplne iným, než sme už spomínali, nemýli sa.
Možno je fanúšikom formuly 1 a v pamäti má názov pretekárskeho okruhu Nurburgring.

 

 návrat na úvod do fotoalbumu

hlavná stránka